Šį tortą kepiau internetinio žurnalo „Gyvenimo gurmanai” tėvo dienos numeriui. Pripažinsiu buvo šioks toks iššūkis, nes receptas turėjo būti apie Estų tėvo dieną.
Ilgai svarsčiau, koks patiekalas galėtų būti tas, kuris atspindėtų estų tėvo dieną, nes kažkokio vieno tradicinio patiekalo estai neturi. Ir nusprendžiau, kad būtent šis „Retro“ šokoladinis migdolinis tortas, man primena tuos niūrius estiškus lapkričio rytus, kada niekur nesinorėdavo kišti nosies ir taip reikėdavo save kažkaip palepinti eilinę dieną pliaupiant lietui ir pučiant tikram jūriniam vėjui, kada palikus vaikus mokykloje skubėdavau į mažutę kavinukę Talino senamiestyje išgerti rytinės kavos ir pasmaguriauti „Retro“ torto gabalėliu. Aš tą tortą tiesiog dievinau!!! Pardavėja jau net neklausus įpildavo puodelį kapučino kavos ir padėdavo gabalėlį šio torto ant prekystalio. Deja, tos kavinukės jau keletą metų nebėra, o šis tortas vis dar primena tuos niūrius Talino rytus. O kadangi mano vaikai šį tortą įtraukė į mamos kepamų tortų TOP5, tai nusprendžiau, kad geresnės progos nei Tėvo diena pasidalinti šiuo receptu tikrai nebus.
Šis, nesunkiai pagaminams ir burnoje tirpstantis tortas yra tikra šoladinio torto su braškėmis klasika. O kas man labiausiai patinka – jame nėra nė gramo miltų. Tad kol dar braškių sezonas nesibaigė, siūlau būtinai jį pasigaminti.
Jums taip pat gali patikti:
Tortas „Retro” (be miltų)
Reikės
Ingredientai:
- 4 vnt. kiaušiniai
- 300 g cukraus
- 250 g migdolų miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 100 g juodojo šokolado.
- 150 g sviesto
Kremui:
- 1 kg grietinės galima naudoti ir graikišką jogurtą, bet su grietine atsiskleidžia tikrasis torto skonis
- 200 g cukraus
- 40 g želatinos
- 1 šaukštelio šviežiai spaustų citrinos sulčių.
- 0.5 kg braškių
Papuošimui:
- Tirpinto šokolado
- Maltų migdolo riešutų.
- Uogų ar vaisių
Gaminimas
- Kiaušinio baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius išmaišykite su cukrumi. Sviestą išlydykite kartu su susmulkintu šokoladu. Kiek pravėsusius supilkite į kiaušinių masę. Gerai išmaišykite ir supilkite migdolų miltus prieš tai sumaišytus su kepimo milteliais. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir per keletą kartų įmaišykite į masę.
- Viską gerai išmaišykite ir supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Geriausiai naudoti atsegamą formą. Reikia iškepti 4 biskvito blynus, tad galite kepti vieną biskvitą ir jį jau iškeptą perpjauti į 4 dalis, arba kepti 4 atskirus biskvitus. Aš kepu 2 biskvitus 20 cm pločio formoje ir juos dalinu pusiau.
- Kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje, priklausomai nuo biskvito storio, 20-40 minučių. Manieji iškepa per maždaug 30min. Ar biskvitas jau iškepė galite patikrinti su mediniu iešmeliu. Jei iešmelis švarus – biskvitas iškepęs. Prieš sutepant biskvitus būtina atvėsinti.
- Paruoškite kremą. Grietinę gerai išmaišykite su cukrumi ir citrinos sultimis. Išbrinkintą želatiną ištirpinkite garų vonelėje ir pravėsusią supilkite į grietinės masę. Viską išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą 20-30min.
- Teliko sutepti tortą. Aš tą darau uždaroje formoje, nes ne visada grietinė linkusi greitai stengti. Man gražu kai vienas, vidurinis, pertepimas būna storesnis, jį pagardinu braškėmis ar marmeladiniais saldainiais, tada tortas būna su intriga, o atpjautas gabalėlis gražesnis.
- Suteptą tortą palikite šaldytuve per naktį, kad susistovėtų. Išėmę iš formos papuoškite tirpintu šokoladu, smulkintais migdolų riešutais bei vaisiais ir uogomis.
- Skanaus!!!
-
Maisto planavimas – asmeninė konsultacija€39,00
-
Asmeninis 1 savaitės meniu sudarymas€25,00
-
Product on saleKaip suplanuoti meniu šeimai: 4 savaičių kursasOriginal price was: €89,00.€49,00Current price is: €49,00.