Tai receptas, kuris ilgai ir kantriai laukė savo eilės. Jau labai seniai norėjau jį iškepti ir užrašyti, kad jis būtų mano receptuose, nes trupininį pyragą ir mane sieja labai geri prisiminimai – tai buvo mano pirmasis pyragas gamintas per technologijų pamoką dar penktoje klasėje. Ir nors tada receptas buvo tik su varške, aš jį su laiku kiek patobulinau ir kepu su kokia rūgštesne uogiene ar džemu. Labai tinkamas receptas suvartoti šaldiklyje užsilikusias šaldytas uogas. O kas mane pažįsta geriau, tikrai žino, kad avietės yra mano meilė be išimčių. Tad kai #produktoissukis savaitės produktu buvo paskelbta varškė aš iškarto žinojau, kad išmušė trupininio pyrago su aviečių džemu valanda.
Na o, kad pyragas būtų tikrai tobulas:
- Kepdami rinkitės riebesnė varškę, o džemas lai būna rūgštesnis.
- Nepagailėkite laiko tešlos šaldymui, trupiniai bus tolygesni, o pyragas trapesnis.
- Nors šis pyragas turėtų būti valgomas atvėsęs, nustebsite paragavę dar šilto su stikline pieno.
Ir nors šį pyragą su laiku pakeitė kiti mylimi receptai, trupininis pyragas man visada išliks pyragų klasika. Pyragas, kurį tiesiog būtina išsikepti bent kartą per metus.
Ingredientai:
- 500g miltų
- 150g sviesto (gerai atšaldyto)
- 100g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
Įdarui:
- 500g aviečių džemo (tiks ir kita rūgštesnė uogienė ar džemas)
- 500g 9%varškės
- 1 šaukštas cukraus
- 1 nedidelis kiaušinis
Jums taip pat gali patikti:
- Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir išmaišykite.
- Sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite pirštais kol pasidarys trupininė masė.
- Įmuškite kiaušinius ir išminkykite tešlą. Tešlą suspauskite į kamuoliuką, įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite geram pusvalandžiui, o dar geriau valandai į šaldytuvą. Kuo bus geriau sušalusi tešla, tuo lengviau bus daryti trupinius.
- Tešlą padaliname į tris dalis. Du trečdalius sutarkuojame burokine taška į formos dugną ir tolygiai paskirstome.
- Varškę su cukrumi ir kiaušiniu pertriname trintuvu ir dedame ant tešlos trupinių.
- Ant viršaus dedame džemą ir užtarkuojame likusį trečdalį tešlos.
- Kepti 170C orkaitėje 40-50 min. kol pyrago viršus gražiai paruduoja.
Skanaus!