Spalvos

Spalva, kaip ir kvapas bei skonis, yra viena svarbiausių maisto produktų ypatybių. Atlikti tyrimai rodo, kad spalvos lėkštėje daro įtaką ir mūsų emocijoms, ir dvasinei būklei. Be to, tam tikrų spalvų produktai išsiskiria ypatingomis maistinėmis savybėmis – vitaminų ir mineralų gausa.

Spalvų terapija – anaiptol ne nauja dietologijos ir psichologijos kryptis.

Įprasta rytinė košė bus ne tik skanesnė, bet ir naudingesnė, jeigu ją paskaninsite braškėmis ar šilauogėmis, o pietų lėkštėje karaliaus raudoni pomidorai, žali žirneliai arba geltonos paprikos. Be to, pietūs bus ne tik mieli akiai ir sveiki, bet teigiamai veiks ir emocinę bei psichologinę būseną.

  • Ekspertai rekomenduoja, kad jūsų lėkštėje niekada nepritrūktų spalvų. Į savo racioną kaskart valgant būtina įtraukti mažiausiai tris spalvas iš produktų „vaivorykštės“.
  • Be to, atkreipkite dėmesį į spalvas, kokias valgote skirtingu paros laiku. Pavyzdžiui, vakare ir naktį raminanti ir atpalaiduojanti violetinė spalva tiks labiau negu įaudrinanti raudona. Gaivinanti žalia ir geltona – tiesiog ideali rytui. Geltona, oranžinė ir raudona dovanos jums energijos visai dienai.
  • Tiesa, spalvas tyrinėjantys mokslininkai pataria į valgiaraštį įtraukti šiek tiek daugiau žalios spalvos produktų, nes ši spalva sugeba sureguliuoti kitų spalvų maisto stygių ar perteklių

Raudona

Gražia raudona spalva akį patraukiantis maistas gerai veikia imuninę sistemą, atkuria energetiką, padeda pakelti tonusą.

Daugeliui žinoma, kad raudona spalva simbolizuoja jėgą ir net agresyvumą. Šios spalvos maisto produktai suteikia organizmui energijos, valo kraują ir gerina jo sudėtį, stiprina imuninę sistemą. Maža to, toks maistas šildo, skatina pozityviai žvelgti į pasaulį, tvirtai stovėti ant žemės. Raudoname maiste paprastai būna daug geležies, dalyvaujančios kraujodaros procese ir aprūpinančios ląsteles reikiama energija.

Plačiau apie raudoną spalvą maiste skaitykite >>

Geltona

Geltoni produktai naudingi virškinimo ir nervų sistemoms, gerina atmintį, gebėjimą sutelkti dėmesį, stiprina protines galias, padeda iš organizmo valyti kenksmingas medžiagas. Valgydami geltonuis produktus tikrai pasisemsime energijos, kraujas taps švaresnis, o protas – aštresnis. Geltoni produktai visai neseniai buvo paskelbti dar vienu pagalbininku mūsų akims.

Plačiau apie geltoną spalvą maiste skaitykite >>

Oranžinė

 Pasaulyje atliktais tyrimais įrodyta, kad oranžinė spalva pakelia nuotaiką, skatina veikti, tad po sunkios dienos jėgas galima susigrąžinti užkandžiaujant apelsinus ar morkas. Oranžinės spalvos daržovės ir vaisiai stiprina imuninę sistemą, juose daug cinko, geležies ir karotenoidų, kurie žmogaus organizme virsta vitaminu A.

Plačiau apie oranžinę spalvą maiste skaitykite >>

Žalia

Rinkodaroje žalios spalvos produktai siejami su ekologija, gamta ir sveika mityba. Tai produktai – nepakeičiami vitaminų A, C, E šaltiniai. Jie taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir ramina nervų sistemą. Žalia spalva – tai harmonijos ir pusiausvyros spalva. Ji ne tik ramina, bet ir gelbsti nuo streso, galvos skausmo.

Ši spalva užtikrina sveiką apetitą ir padeda lengviau sulieknėti. Tokiuose produktuose kalorijų mažai, o ląstelienos ir vitaminų – gausybė.

Palčiau apie žalios spalvos produktų naudą skaitykite >>

Violetinė ir mėlyna

Mėlynos ir violetinės spalvos produktai maitina nervų sistemą ir yra tarsi atsvara raudoniems, oranžiniams ir geltoniems produktams. Mėlyni produktai šaldo ir ramina, todėl ypač tinka valgyti esant stresinėms situacijoms.

Plačiau apie violetinę ir mėlyną spalvą skaitykite >>>

Ruda

Tai žemės, stabilumo ir solidumo spalva. Rudos spalvos produktai reguliuoja skydliaukę, veikia protinius ir fizinius gebėjimus, regėjimą ir klausą. Ruda padeda įveikti nuotaikų svyravimus. Ji taip pat naudinga, jeigu sergate diabetu, nes šios spalvos vibracija padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Tačiau reiktų nepamiršti, kad rudos spalvos maistas – lėtai pasisavinamų angliavandenių šaltinis, teikiantis sotumo ir energijos.

Plačiau apie rudą spalvą maiste skaitykite >>

Balta

Baltos spalvos produktai – tikras antioksidantų lobynas. Jie mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, širdies bei kraujagyslių ligų riziką, reguliuoja spaudimą. Daugelyje šių spalvų daržovių (pvz., česnake) yra cheminio junginio alicino, kuris mažina skrandžio vėžio riziką bei lėtina auglių augimą. Anot psichologų, baltos spalvos maistas padeda nugalėti baimės jausmą, jaudulį.

Plačiau apie baltą spalvą maiste skaitykite >>