Pyragas su varške ir raudonaisiais serbentais

Sakoma, kad serbentai yra ta uoga, kurią tu arba dievini arba nemėgsti visai. Tiesa sakant aš nesu nei prie tų nei prie tų, o kasmet šias uogas atrandu tarsi iš naujo, po žingsnelį jas jaukinuosi. Sode auginame keletą krūmų, kuriuos kiekvieną pavasarį negailestingai išgeniu, nes vasarą visada būna galvosūkis: KUR PADĖTI UOGAS?.

Tad kuomet buvau pakviesta į LRT laidos „Labas rytas, Lietuva!“ filmavimą ilgai net negalvojus nusprendžiau, kad kepsiu pyragą su raudonaisiais serbentais, nes serbentai man labai lietuviška uoga, o ir derlių reikia kažkur sunaudoti.

Ir šis pyrago receptas man buvo toks atradimas, kad kitą pavasarį serbentų krūmus tikrai genėsiu kukliau. Jame labai subtiliai atsiskleidžia raudonųjų serbentų maloni rūgštelė, o skonį praturtina varškė bei trupininis pagrindas. Kas gali būti skaniau? Šis pyragas – tikras lietuviškos prabangos skonis.

LRT laidos „Labas rytas, Lietuva!”, kurioje dalinausi mintimis apie iškylas įrašą galite pažiūrėti štai čia >>

Ingredientai:

Pagrindas:

  • 150 g lydyto sviesto
  • 300 g universalių miltų
  • 150 g cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 šaukštelis vanilės ekstraktas

Raudonųjų serbentų sluoksnis:

  • 400g raudonųjų serbentų
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 250 ml raudonųjų serbentų sulčių
  • 1 šaukštas Amaretto (nebūtinai)
  • 3 šaukštai cukraus

Varškės įdarui:

  • 120 g kambario temperatūros sviesto
  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 500 g neriebios kepinių varškės
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • 50 g kukurūzų krakmolo
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Atsegamą  (26 cm) kepimo formą ištepkite sviestu ir atidėkite į šalį.

2. Pagrindo gamyba. Ištirpinkite sviestą ir leiskite jam atvėsti. Pagrindui skirtus miltus sumaišykite su cukrumi ir druska, supilkite ištirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą. Šakute išmaišykite iki vientisos masės. Apie 1/3 tešlos dėkite į šaldytuvą,  ją naudosime viršutiniam sluoksniui, o likusią dalį supilkite į kepimo skardą. Prispauskite prie dugno ir šonų, kad pasidengtų visas formos paviršius. Viršų uždenkite kepimo popieriumi ir užpildykite pupelėmis arba žirniais. Kepkite orkaitėje apie 10 minučių. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.

3. Serbentus nuplaukite, nuimkite nuo stiebų ir nusausinkite. Kukurūzų krakmolą sumaišykite su 5 šaukštais raudonųjų serbentų sulčių ir išmaišykite. Į puodą supilkite likusias sultis, cukrų ir Amaretą  (nebūtina). Užvirinkite. Supilkite kukurūzų krakmolo mišinį, nuolat maišykite ir virkite apie minutę, kol gausis tiršta masė. Leiskite šiek tiek atvėsti, tada gautą masę paskleiskite ant iškepto pagrindo.

Gidas, kaip šeimos meniu planavimą paversti įpročiu!

Keturių savaičių meniu planavimo kursas

4. Dideliame dubenyje sumaišykite sviestą su cukrumi iki šviesios ir purios masės. Vieną po kito muškite kiaušinius ir kiekvieną kartą gerai išmaišykite. Sudėkite varškę, supilkite citrinos sultis, kukurūzų krakmolą, vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite. Ant serbentų masės viršaus atsargiai uždėkite varškės įdarą, stenkitės nemaišyti, išlyginkite viršų. Likusias uogas sumaišykite su atidėta pagrindo tešla ir pabarstykite ant viršaus.

5. Kepkite 200C orkaitės 45-50 minučių. Jei paviršius pradėtų degti, uždenkite aliuminio folija. Išimkite iš orkaitės ir prieš patiekdami leiskite atvėsti bent 4 valandas.

Skanaus!

Kiti receptai