Ilgai galvojau kaip pavadinti šį patiekalą. Gal jis turėtų vadintis „Mamos plovas įkvėptas darželio virtuvės“? O gal „Plovas paprastai“? Na dar buvo variantas „Plovas primenantis vaikystę“. Bet galiausiai supratau, kad visai nesvarbu kaip jis vadinasi, svarbu, kad tai yra plovas ir kad jį valgo vaikai.
Mes su vyru esam pripratę gaminti plovą, kaip aš sakau su visais kelių valandų ritualais, avinžirniais, česnakais, daug morkų ir kvapniais prieskoniais, vaikai jo deja nevalgo, tad šis patiekalas su laiku tapo retenybe mūsų namuose. Tačiau vaikai nebūtų vaikai – darželio ar mokyklos plovą jie tiesiog dievina. Ilgai buvau kankinama su prašymais „plovo kaip daržely“, ir teko net keletą kartų nepataikyti su skoniais, tačiau kantrybė nugalėjo ir paslaptis buvo įminta!
Supratau, kad receptas turi būti visiškai paprastas, be prieskonių ir jokių papildomų ingredientų, tik druska ir pipirai. Žinoma mano plovas buvo pripažintas mėsingu, tačiau man tas mėsingas plovas labai patiko, o savo vaikams kitą kartą gaminsiu su puse kiekio mėsos, logiška, kad darželio plovas ryžingas, ne mėsingas turi būti. Beje mūsų plovas su vištiena, nes kiaulienos nevalgom, bet drąsiai vištieną galite keisti ir kita mėsa, jautiena ar kiauliena. Ir esu tikra, kad darželio virėjos naudoja kečiupą, ne pomidorų pastą, bet man pavyko kažkaip susitarti, nes namie kečiupo tiesiog neturime, tad šis plovas labiau pomidoringas nei saldus.
Ingredientai:
- 500 gramų vištienos (geriausiai kumpeliai)
- 1 stiklinė ryžių
- 2 kupini šaukštai pomidorų pastos
- Morka
- Poro baltoji dalis (arba nedidelis svogūnas)
- Druska
- Pipirai
- Šlakelis aliejaus
- Porą skiltelių česnako
- 800ml sultinio (naudojau vištienos)
- Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Pabarstykite druska ir pipirais.
- Morką kiek stambiau, porą (svogūną) ir česnaką kiek smulkiau supjaustykite.
- Daržoves apkepkite įkaitintame aliejuje kol jos šiek tiek suminkštėja. Sudėkite vištiena ir viską kartu dar pakepinkite keletą minučių.
- Sultinį sumaišykite su pomidorų pasta, taip ji geriau pasiskirstys.
- Į troškintuvą dėkite mėsą su daržovėmis, pilkite ryžius, sultinį (sultinys turi apsemti ryžius maždaug per pirštą aukščiau).
- Uždenkite (dangčiu arba folija) ir kepkite orkaitėje 45-50 min. Tada atidenkite, permaišykite ir dar pakepkite 10min.
- Patiekite su raugintais agurkais.
Skanaus!