Kuomet pradėjau kepti skanėstus pagal draugių siųstus receptus, netikėtai viename užsienio portale akis užkliuvo už sausainių su aguonomis. Ir nors šie sausainiai buvo pristatomi kaip tradicinis lietuvių Kalėdinio stalo skanėstas, supratau, kad gyvenime tokių sausainių nesu valgius. Pasidarė smalsu, kas čia per sausainiai. Tad ieškojau recepto nieko nelaukdama, žinoma, receptą adaptavau savo šeimai. Ir tik jau valgant, vaikų dėka supratau, kad čia yra pagerintas ir adaptuotas užsieniečiams mūsų kūčiukų receptas.
Tad jei aguonas mėgstat, o kūčiukų per Kūčias negana, siūlau išsikepti šiuos nesudėtingus ir labai lietuviškus sausainius.
Ingredientai
- 50g aguonų (jei mėgstate, galite dėti ir daugiau)
- 3 dideli kiaušiniai
- 2 šaukštai grietinės
- 2 šaukštai sviesto
- 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
- 2 puodeliai universalių miltų
- Cukraus pudra apibarstymui (nebūtinai)
Aguonas pamerkite iš vakaro ir prieš kepant sausainius sutrinkite trintuvu.
Dideliame dubenyje išplakite kambario temperatūros kiaušinius.
Tada supilkite kambario temperatūros grietinę, ištirpintą ir atvėsintą sviestą, aguonas, kepimo miltelius, vanilės ekstraktą, druską ir galiausiai dalimis sudėkite miltus. Tešla turi būti minkšta, bet nelipti prie rankų.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Tešlą kočiokite ant miltai pabarstyto paviršiaus. Formuokite norimos formos sausainius.
Kepkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos 20–25 minutes, kol sausainiai bus švelniai rudos spalvos.
Jei norite, atvėsintus sausainius pabarstykite cukraus pudra.
Skanaus!
*Šiems sausainiams galima naudoti jau paruoštą aguonų masę skardinėse, tačiau geriausias šių sausainių skonis atsiskleidžia aguonas paruošiant senu, geru, laiko patikrintu būdu