1. Kas yra maisto švaistymas?
Maisto švaistymas siaurąja prasme – yra maisto produktų ir likučių išmetimas. Tačiau maisto švaistymą reiktų suvokti kiek plačiau nei tik išmetamo nesuvalgyto, nepanaudoto ar neparduoto maisto kiekius, kas jau reiškia neišnaudotą galimybę pamaitinti alkstančius. Maisto švaistymas kartu yra ir išteklių bereikalingas eikvojimas (žemės, vandens, energijos, darbo jėgos).
Statistiškai ES vienam gyventojui tenka 180kg per metus išmetamo maisto. Ar galit įsivaizduoti? O kur dar pakuočių, kuriose tas maistas pasiekia vartotojus, gamyba ir perdirbimas…
-
Maisto planavimas – asmeninė konsultacija€39,00
-
Asmeninis 1 savaitės meniu sudarymas€25,00
-
Product on saleKaip suplanuoti meniu šeimai: 4 savaičių kursasOriginal price was: €89,00.€49,00Current price is: €49,00.
2. Kaip jo išvengti per šventes? (arba apskritai)
Artėja šventės, visi norim, kad jos būtų ne tik smagios, bet ir sočios, tačiau neretai ruošdami šventinį stalą persistengiame ir tenka maistą išmesti. Kad to neatsitiktų rekomenduoju šventinius meniu susiplanuoti iš anksto. Aptarti su šeima bei artimaisiais kas jiems yra svarbiausia ant šventinio stalo, viską susirašyti ir tuos planus pamažinti. Gal užteks dviejų silkių vietoj penkių, arba daržoves galime valgyti vienas, nebūtina sumaišyti jų į mišraines. Bus ir darbo mažiau, ir sveikiau, ir stalas kuklesnis. Bei žinoma gaminti mažesniais kiekiai.
Na o jei vis tik pagaminot per daug. Tuomet siūlau pagalvoti gal kažką galit užšaldyti (tik turit nepamiršti ir suvartoti vėliau tokiu atveju), arba pasidalinti su bendruomenėje gyvenančiu ir maisto stokojančiu asmeniu – taip padarysite dar ir gerą darbą. Siūlau šį darbą padaryti iš anksto ir pasidomėti apie tokius asmenis seniūnijoje ir esant galimybei nuolat pasidalinti maistu kai tik jo lieka. Arba susirasti artimiausiai esančią organizaciją, kuri tą padarys už Jus.
3. Ką daryti, kad nepritrūktų maisto per šventę?
Siūlau kruopščiai planuoti patiekalus ir visą meniu iš anksto. Kuomet viską susirašysit, tikrai suprasit, kad yra kažko per daug ar per mažai. Na o jei kankina mintys, kad “neduok, Die, pritrūksiu”, tuomet siūlau turėti budinčių greitai negendančių produktų ( koncervuotų ar šaldytos daržovių, sūrių, alyvuogių, šaldytos duonos, jūros gėrybių, įvairių riešutų ir pan) ir receptų ką iš jų gaminsite arba pasigaminti patiekalus iš anksto, kuriuos galima užšaldyti pvz. kišus, nesaldžius pyragus, paštetus ir pan. Šaldomi yra ir nemaža dalis desertų. Tiesiog reiktų būti gudriems iš anksto, dar tik planuojant šventinį meniu.
Jums taippat gali patikti:
4. Ar maisto švaistymas = pinigų švaistymas, ar tai skirtingi dalykai?
Man taip. Visada matydama kad kažkas išmeta maistą tą garsiai sakau. Ir galvojant apie išmetamą maistą reikia nepamiršti, kad ši sąvoka apima ir nepanaudotus produktus, tuos, kuriuos nusipirkom per akcijas ar planuodami kažką gaminti ir nepagaminom, pasibaigusios galiojimo prekės (ne visada tai reikia, kad produktas nebetinkamas vartoti) na ir žinoma tai kas buvo pagaminta ir liko nesuvalgyta. Tad labai raginu turėti likučių dieną bent kartą per savaitę – bus dviguba nauda: ir sunaudoti likučiai ir sutaupytos bent vieno valgymo produktų išlaidos.
Tad būkite kūrybingi ir taupykite pinigus tiesiogine žodžio prasme. Juk kur kas smagiau bus už sutaupytus pinigus nusipirkti knygą ar nueiti į kino teatrą su šeimai, nei pilti maisto likučius į konteinerį.