Ką gaminti iš smidrų?

Smidrai labai maistinga ir nekoloringa pavasarinė daržovė.  Smidrai, dar kitaip vadinami šparagais, yra trumpo sezono daržovė, tad ja reikėtų suskubti mėgautis vėlyvą pavasarį ar pačioje vasaros pradžioje, tada jie šviežiausi ir lengviausiai randami prekybos vietose, ir žinoma pigiausi.

Prancūziški šparagai yra švelniai rožiniai, britiški ir amerikietiški – žali. Na, o ispaniški ir olandiški – balti. O lietuviški? Lietuviški smidrai dažniausiai taip pat žali. Smidrai gan plačiai yra auginami ir Lietuvoje, tad pirkdami nepatingėkite paieškoti kilmės šalies ir pirkite mūsų šalies ūkininkų užaugintus.

Smidrai puikiai dera su balta mėsa, žuvimi, kiaušiniais, daržovėmis, įvairiomis kruopomis ar grybais.

Tai ir labai universali daržovė. Patiekalai su smidrais puikiai tiks pusryčiams kaip salotos, ar su kiaušiniu, užkandžiui ar garnyrui pietums, ar vakarienei.

Jei norite, kad smidrai išliktų kaip galima ilgiau švieži, laikykite juos šaldytuve suvynioję į drėgną popierinį rankšluostį.

ValgėSpalvė krautuvėlė - tai, kas geriausia

Man labai patinka smidrai kepti orkaitėje su pelėsiniu sūriu, tad esu išbandžius šį  receptą praturtinti ir braškėmis, labai patiko braškių rūgtelės ir keptų smidrų derinys.

Mano pateikiamus receptus galima gaminti ir smidrus apkepant keptuvėje su sviestu. Jei keptų patiekalų vengiate, galite smidrus virti garuose (~5 min), taip jie praras mažiausiai maistingųjų medžiagų ir išlaikys formą. Tačiau kad ir kokiu būdu ruošite juos, svarbiausia taisyklė čia neperkepti ir nepervirti, nes tokiu atveju patiekalas bus sugadintas.

Prieš ruošiant patiekalus visada nulaužau šparagų kotus. Tiesiog reikia paimti smidrą ir lengvai lenkti viršūnėlę, šparagas nulūš ten kur reikia, ten kur prasideda nesumedėjus dalis.

Smidria su pelėsiniu sūriu

O kad neliktų nepanaudotos smidrų dalies, kotelius laikau šaldytuve greitam naudojimui, o jei žinau, kad artimiausiomis dienomis negaminsiu nieko tinkamo – užšaldau ir atėjus laikui iš nulaužytų kotelių išverdu bulvių – smidrų piure. Piure gaunasi labai pavasariško ir prabangaus skonio.

Na, o patiekalas susilaukiantis daugiausiai nuostabos yra sluoksniuotos tešlos pyragas su smidrais.

Skanių atradimų ir neperkeptų smidrų!

Skanaus!

Kiti receptai