Cukinijos – man viena universaliausių daržovių. Skanios jos tiek ir žalios, tiek ir keptos, tinka užkandžiams, troškiniams, pagrindiniams patiekalams, marinavimui, konservavimui, griliui ir netgi desertams ar džemams. Cukinijomis nesunkiai praturtinsite bet kurį patiekalą. O jos labai draugiškos kitiems skoniams ir lengvai juos persiima. Tad cukinijos yra tikrai draugiška ir universali daržovė.
Cukinijos vandeningos daržovės, kad neretai patiekaluose jas reikia užpilti druska ir palikti išsiskirti sultims, kad būtų lengva jas nuspausti ir patiekalas nepavandenytų. Tačiau gera žinia, kad jose yra labai nedaug cukraus, tad labai tinka besilaikantiems dietos žmonėms.
Pasirodo cukinijas galima raugti ir marinuoti lygiai taip pat kaip ir agurkus.
Patiekalams naudokite jaunas cukinijas tikrai nenusivilsite, o jei sukate galvą kur panaudoti peraugusią cukiniją, tai būtinai ją nuskuskite ir pašalinkite sėklas.
Cukinijų sezoną visada pradedu nuo įdarytų cukinijų. Kol jos dar visai mažos, pats geriausias laikas gaminti cukinijas pagal šį receptą. Mano šios vasaros atradimas – pievagrybiais įdaryots cukinijos. Receptas labai paprasta ir greitai paruošiamas, o rezultatas vertas pirmųjų cukinijų laukimo. O kai turiu laiko suktis virtuvėje gaminu cukinijų suktinukus su rikota ir saulėje džiovintais pomidorais arba cukinijų ir fetos sūrio kišą.
Varškės ir cukinijų apkepas yra vienas iš mėgstamiausių vasaros patiekalų mūsų šeimoje. O man šis patiekalas labai patinka dėl to, kad yra skanus tiek šiltas tiek ir atvėsęs, ir labai tinkamas į užkandžių dėžutes bei važiuojant į gamtą ar keliones.
O koks cukinijų sezonas be blynų? Aš blynelius kepu praturtintus kitomis daržovėmis, taip ir skonio receptorius palepinu ir daržovių suvalgom didesnę įvairovę. Mano mėgstamiausi yra avinžirnių ir cukinijų blyneliai ir daržovių blyneliai su grikių miltais.
Ir kaip gi be deserto? Ir čia cukinijos puikiai atlieka savo rolę. Tiesa sakant tai yra labiausiai mane nustebinęs receptas iš visų gamintų receptų su cukinijomis. Patikėkit, šie keksiukai su cukinijomis tikrai verti dėmesio.
Na o jei liko nedidelė cukinija ar didesnės dalis, panaudokite ją gamindami sveikuoliškus vištienos kukuliukus ar mūsų šeimos vieno indo patiekalų favoritą geltonąjį troškinį.