Estiškos Užgavėnių bandelės „Vastlakuklid”

Užgavėnių bandelės – tai purios mielinės, kardamono kvapo bandelės, kuriose tešla yra praturtinta kiaušiniais ir sviestu. Estijos „vastlakukkel”, suomių „laskiaispulla”, švedų „semla” ar danų „fastelavnsbolle” iš esmės yra tas pats patiekalas. Estijoje jos patiekiamos su plakta grietinėle. Švedai gardina migdolais, suomiai – marcipanais ir (arba) uogienė.

Nors ir pačioje Estijoje yra dvi šio patiekalo valgytojų stovyklos – vieni valgo tik su grietinėle (tradiciškai), kitiems skaniau su grietinėle ir spanguolių ar braškių uogiene.

O man šios bandelės – patys šilčiausi prisiminimai iš gyvenimo Taline laikų. Vis dar jaučiu tą tvyrantį kepamų bandelių kvapą ore, nes kelios dienos iki visų laukiamo antradienio visos kavinės, restoranai, bandelių cechai, prekybos centrų parduotuvėlės, kepa bei pardavinėja šias bandeles, o visur pasipila žmonės skubantys namo su ant rankos iškeltomis dėžutėmis pilnomis baltų, kepurėtųjų bandelių. Nemažai kavinių šias bandeles gamina visus metus.

Vaikai sako, kad ir Lietuvoje, mokyklos valgykloje kartais jų būnu, nors skonis ir ne toks kaip tų Taline, bet pasimėgauti galima ir čia, Lietuvoje.

Tikrai, labai rekomenduoju išdrįsti ir pamėginti pasigaminti jas namuose. Jos tikrai to vertos. Receptas tikrai nesudėtingas ir visi ingredientai labai paprasti, tačiau kantrybės prireiks. Jei nuspręsit gaminti – paskirkit mažiausiai 2,5h.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės pieno
  • 25 g mielių
  • 3 šaukštai cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 100 g sviesto
  • 1/2 šaukštelio druskos,
  • 1 šaukštelio kardamono
  • 6 stiklinės miltų
  • 1 kiaušinis bandelėms aptepti

Visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros.

Mieles ištirpinkite šiltame (~37C) piene išmaišytame su cukrumi. Supilkite maždaug pusę miltų kiekio, sumaišyto su druska. Viską išmaišykite, tačiau maišymas neturėtų trukti labai ilgai. Pabarstykite išmaišytą tešlą trupučiu miltų, dubenį uždenkite rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą. Leiskite tešlai apie 1 valandą pakilti. Tada supilkite likusius miltus, kardamoną, išlydytą sviestą ir įmuškite kiaušinį. Kruopščiai išminkykite tešlą, kol ji atsiskirs nuo dubenio ir nebelips prie rankų. Vėl pabarstykite trupučiu miltų, dubenį uždenkite rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą pakilti maždaug 1 val.

Tešla turėtų padidėti maždaug dvigubai. Kilimo metu tešlą porą kartų perminkykite. Tada formuokite iš tešlos apvalias bandeles ir dėkite ant riebalais ar kepimo popieriumi padengtos skardos ir leiskite dar maždaug 15 minučių lėtai pakilti. Prieš dėdami į orkaitę, bandeles aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite 200C 15 minučių.

Leiskite bandelėms visiškai atvėsti. Nuo bandelių viršaus nupjaukite ploną riekelę. Išplakite grietinėlę, cukrų ir vanilę iki vientisos masės. (Įpilkite šaukštelį spanguolių ar braškių uogienės). Konditeriniu švirkštu purkškite grietinėlę. Ant kremo uždėkite nupjautą bandelės kepurėlę. Papuoškite miltiniu cukrumi.

Skanaus!

Kiti receptai