Jau beveik mėnuo, kai rabarbarų pyragas man neduoda ramybės. Vartydama estiškus receptus, perskaičiau, kad Estijoje rabarbarų pyragas yra vienas populiariausių patiekalų Motinos dienai. Perskaičiau ir taip nepamiršau jo. Vis rūpėjo… Bet, tai neturiu rabarbarų, tai rabarbarų jau kaip ir turiu, bet recepto man patinkančio neturiu.
Tad vakar vakarą praleidau recepto paieškose, o šiandien pietums buvo šlapias, kvepiantis pavasariu ir svarbiausiai be glitimo (kas man labai aktualu) rabarbarų pyragas.
Labai suintrigavo tas „apverstas“, nes tokio pyrago dar nebuvau niekad kepus. Ir nors jo apvertimas vos nesibaigė kelione į šiukšlinę ir išvaizda nelabai fotogeniška gavosi, bet mums jis labai patiko.
Kepsiu šį pyragą dar ne kartą. Jis to vertas!!!
Ingredientai:
- 6-8 didesni rabarbarai
- 1 ¼ stiklinės cukraus (galite naudokite per pusę su ruduoju cukrumi)
- 2 šaukštai sviesto
- 1 citrinos šviežiai spaustų sulčių
- 2 šaukštelių vanilės ekstrakto
- žiupsnelio druskos
- 4 kiaušinių (kambario temperatūros)
- 1 citrinos žievelė
- ¼ šaukštelio kardamono
- 1 ½ puodelio migdolų miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 šaukštelio obuolių acto
- Miltelinio cukraus apibarstyti.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
- Kepimui pasiruoškite uždarą indą. Jį ištepkite sviestu.
- Rabarbarus supjaustykite 2cm gabaliukais.
- Į puodą supilkite rabarbarus, ¾ stiklinės cukraus, citrinų sultis, vanilės ekstraktą ir žiupsnelį druskos Maišydami pakaitinkite maždaug 2 minutes, kol viskas susimaišys ir cukrus ištirps. Neperkaitinkite rabarbarų, jie turi likti tvirti.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
- Dubenyje išplakite kiaušinių trynius su citrinos žievele, kardamonu ir ¼ stiklinės cukraus, kol cukrus ištirps. Atidėkite.
- Kitame dubenyje sumaišykite migdolų miltus, žiupsnelį druskos ir kepimo miltelius.
- Į kiaušinių masę supilkite miltų mišinį ir išmaišykite. Masė bus labai tiršta ir sunkiai maišysis.
9.Virtuviniu kombainu, vidutiniu greičiu, išplakite kiaušinių baltymus, o kai pamatysite burbuliukus, įberkite žiupsnelį druskos ir supilkite pamažu actą. Plakite, iki standžių putų, tada po truputį plakdami pridėkite likusį (¼ stiklinės) cukrų. Sumažinkite greitį iki mažo ir po šaukštą iš lėto sudėkite trynių ir miltų masę.
10. Supilkite rabarbarus į uždaros formos dugną, ant jų viršaus – tešlą. Kepkite 30 minučių iki 180C įkaitintoje orkaitėje.
11. Prieš baigiant kepti pasiruoškite lėkštę, į kurią apversite pyragą. Baigus kepti tą iš karto ir padarykite. Jei pyragas neišsiima, lengvai pabelskite formos dugną ir pyragas turėtų atšokti. Mano atveju iškepus buvo nemažai sirupo, tai išsiėmė labai lengvai.
Patiekite su vaniliniais ledais arba vieną. Pyragas ypač skanus kitą dieną.
Pastabos: rekomenduoju kepti uždaroje formoje, kad rabarbarų sirupas neišbėgtų! Kitą kartą kepdama bandysiu kepti rabarbarus tik apvoliojus cukrumi ir citrinų sultimis, nes gavosi daug sirupo ir kepant jis nespėjo visas susigerti, nors pyragas buvo tikrai šlapias.