Šie mieliniai kūčiukai gaunasi minkšti, tik reikia jų neperkepti, tad kepdami stebėkite kada gražiai paruduos ir iš karto traukite iš orkaitės.
- 500 gramų miltų
- 280 ml vandens (šilto)
- 4 šaukštai aliejaus
- 20g mielių
- 4 šaukštai cukraus
- 50g aguonų
- žiupsnelis druskos
- Pirmiausiai ištrinkite mieles su cukrumi ir 1-2 šaukštais šilto vandens. Įpilkite dar apie 100ml vandens ir išmaišykite. Palikite 15-20 min, kad mielės suputotų.
- Į dubenį suberkite pusę miltų, supilkite mieles ir išmaišykite. Suberkite druską, dar kartą išmaišykite. Pamažu maišant supilkite truputį pašildytą (bet ne karštą) likusį vandenį. Gerai išmaišykite, indą pridenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 1-1.5 val, pakilti.
- Į pakilusią masę paeiliui įmaišykite aliejų, aguonas ir galiausiai likusius miltus. Tešlą išminkykite rankomis. Ji turėtų būti minkšta ir lengvai lipni.
- Tešlą suspauskite į kamuoliuką, paviršių aptepkite trupučiu aliejaus. Dubenį pridenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje dar 1-1.5 val, pakilti.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Aš nenaudoju vėjelio.
- Iš nedidelio gabalėlio pakilusios tešlos rankomis iškočiokite plonus 7-10mm storio volelius . Jei tešla limpa prie rankų, rankas pasimiltuokite.
- Volelius sudėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir supjaustykite 7-10mm storio gabalėliais.
- Kūčiukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite apie 12-15 minučių arba iki įgaus auksinį atspalvį.
- Iškepusius kūčiukus iškart perdėkite į indą, kad atvėstų
- Laikykite sandariame indelyje arba maišelyje.