Kava yra vienas populiariausių ir mėgstamiausių gėrimų pasaulyje. Šis gėrimas taip išpopuliarėjo, kad tapo tikru susitikimų ar atokvėpio minučių simboliu. Apie kavą yra žinoma tiek daug, kad kavos mylėtojai dabar jau gilinasi ne vien į kavos kilmę, bet ir į jos skonius bei paruošimo būdus. O jei esi tik kavos mėgėjas kaip nepasiklysti gausybėje skonių, poskonių ir ruošimo būdų?
Kadangi kavą mėgtu ir ja domiuosi jau keletą metų, tad pagalvojau, kad būtų šaunu surašyti tai ką žinau ir pasidalinti. Šiame straipsnyje surašiau pagrindinius aspektus ir rekomendacijas kaip kavą išsirinkti, ruošti ir ragauti. Lai tai bus mini kavos ruošimo ir gėrimo vadovas pradedančiajam ir kiek pažengusiam kavos mėgėjui.
Rašant šį vadovą naudojausi medžiaga iš LIVE susitikimo su kavos ragavimo čempionu (2019) Ignu Butėnu.
Kaip įsigyti kokybišką kavą?
Kokybiškas kavos ritualas prasideda nuo kokybiškos kavos pasirinkimo, tad pradėsime nuo to kaip išsirinkti ir įsigyti kokybišką kavą.
1. Šviežiai skrudinta
Visų svarbiausia yra, kad kava, kaip ir kiekvienas maisto produktas, būtų šviežia. Tad geriausia visada pirkti tik šviežiai skrudintą kavą. Kada kava buvo skrudinta kavos pardavėjai dažniausiai nurodo ant pakuotės. Kuo mažiau laiko praėję nuo skrudinimo, tuo ji bus aromatingesnė ir skanesnė.
Rinkitės vietinių skrudintojų kavą – sutrumpinę kelią iki savo puodelio gersite ją aromatingesnę. Pirkdami iš Lietuvos skrudintojų kavą gausite ją skrudintą prieš kelias savaites, daugiausiai mėnesį, o jei geriau pasidomėsite, tai užsisakysite ir prieš tris keturias dienas sumaltos kavos.
2.Šviežiai malta
Jei tik turite galimybę susimalti patys pirkite kavos pupeles, o ne maltą kavą. Malta kava genda daug greičiau. Tačiau jei tokios galimybės neturite, paprašykite kavos pardavėjo pupeles ir sumalti. Vietiniai skrudintojai dažniausiai skrudina ir sumala pupeles tik gavę Jūsų užsakymą. Tad kava pirkta iš vietinių skrudintojų yra visada geras pasirinkimas.
Šiuo metu mano dažniausias kavos pupelių pasirinkimas – jaunas ir vertybiškai išsiskiriantis verslas „busy bean”.
3. Kaina
Skani ir kokybiška kava – nebūtinai brangi. Pradedančiajam ragautojui netgi nerekomenduojama pradėti nuo gurmaniškų skonių. Mokėdami 7-9 Eur už kavos pupelių pakuotę galite išsirinkti tikrai skanios ir kokybiškos kavos. Skoniui tobulėjant ir smalsaujant pereikit prie prabangesnių ir gilesnių skonių.
4. Įsigykite kavamalę
Nepagailėkite pinigų ir įsigykite kavamalę. Kavos malimas prieš ją užplikant, tai net tik kavos ruošimo ritualo dalis, bet ir naudingas veiksmas norit atskleisti geriausias kavos skonines bei aromatines savybes. Lai ji pus paprastesnė, ne pati brangiausia, bet namuose malta kava prieš pat ją ruošiant visada bus geresnis pasirinkimas nei pirkta jau sumalta kava, nes malta kava ne tik greičiau genda, bet ir laukdama savo misijos išsikvepia ir praranda geriausias skonines savybes.
-
Maisto planavimas – asmeninė konsultacija€39,00
-
Asmeninis 1 savaitės meniu sudarymas€25,00
-
Produktas su nuolaidaKaip suplanuoti meniu šeimai: 4 savaičių kursasOriginal price was: €89,00.€49,00Current price is: €49,00.
Kavos rūšys:
Yra dvi pagrindinės kavos rūšys:
1. Arabika
Arabikos pupelės, žinomos dėl savo švelnaus skonio, laikomos aukštesnės kokybės nei Robusta. Didesniame aukštyje auginamos arabikos pupelės yra subtilesnio skonio su vaisių, gėlių ir cukraus natomis.
2. Robusta
Robusta pupelės yra kietesnės, stipresnio, kartaus skonio. Turi didesnį kofeino kiekį. Robusta dažnai yra populiarus pasirinkimas espreso mišiniams.
Skonių tyrinėjimas
Kavos pasaulis siūlo daugybę skonių, kuriuos įtakoja tokie veiksniai kaip pupelių kilmė, aukštis virš jūros lygio ir perdirbimo būdas. Vienos kilmės kava pabrėžia unikalius konkrečių regionų skonius.
Populiariausi kavos skoniai:
Vaisiniai, gėliniai, uoginiai: Etiopijos, Kenijos kava.
Šokolado, riešutų (įprasčiausi kavos skoniai): Brazilijos, Kolumbijos kava.
Žemiškas: Meksikos, Azijos kava
Kaip paprastai paruošti skanią kavą?
Yra ne vienas kavos paruošimo būdas: galima kavą ruošti per filtrą Chemex kavinuku, virti Moka kavinyje, ruošti Espresso kavą arba paruošti visiškai paprastai puodelyje ar prancūzišku kavinuku.
Kadangi pastarasis būdas pats paprasčiausias, tad nuo jo rekomenduoju ir pradėti. Šiuo būdu kavą ruošia ir kavos ragavimų čempionatams, tad jei esate pradedantysis kavos gurmanas, čempioniškas būdas lai bus tas, kurį įvaldysite geriausiai.
Tad kaip teisingai paruošti kavą puodelyje arba prancūziškame kavinukyje?
1. Sumalkite kavos pupeles. Malimas turėtų būti vidutinis, nei per smulkus, nei per stambus. Jei vis tik perkate sumaltą kavą, kavos pardavėjui pasakykite, kad kavą naudosite filtrinei kavai arba ruošite prancūziškame kavinukyje.
2. Vienam puodeliui (250ml) naudokite 15g kavos (6g/100ml).
3. Kavą užpilkite karštu, bet neverdančiu vandeniu (93-96 C). Nemaišykite! Palikite maždaug 4 min nurimti. Tada šaukšteliu sulaužykite plutą ir išmaišykite.
4. Lukterkite dar keletą minučių ir Jūsų kavos puodelis paruoštas. Telieka pasimėgauti juo.
5. Jei mėgstate kavą gurkšnoti lėtai, tuomet nepalikite kavos tirščių puodelio dugne, nes laikui bėgant Jūsų kava pavirs tikra kofeino bomba. Tokiu atveju prancūziškas kavinukas būtų paprasta išeitis viso to išvengti.
Vanduo. Koks tinkamiausias?
Ruošiant kavą vanduo yra nemažiau svarbus nei pati kava, nes juk 98proc paruošto gėrimo yra vanduo. Tad kokį vandenį naudosite, tokia ir bus kava. Bet net ir čia nėra vieno recepto. Reikia eksperimentuoti ir atrasti patiems, kas Jums labiausiai patinka.
Kavai geriausiai tinka minkštas vanduo. Toks vanduo paryškina minkštesnius uogiškus ir gėliškus poskonius. Jei vanduo labai kietas tuomet bus išryškintas kavos kartumas, rūgštumas. Norint to išvengti reiktų naudoti filtruotą vandenį arba iš talpų.
Tad tiesiog ragaukite, eksperimentuokite ir atraskite.
Skaninimas
Kavos skaninimo mados yra neišsemiama tema. Kuo skaninti Jūsų kavą galite nuspręsti tik Jūs pats/pati ir čia nėra pačio geriausio varianto ar pačio teisingiausio pasirinkimo. Jei norite pajusti pačios kavos skonį ir aromatą nereikėtų jos skaninti kažkuo visai. Tačiau jei norisi įvairovės geriant vieną ir tą pačią kavą, tuomet skaninkite ją cinamonu, kardamonu, pienu, šokoladu, cukrumi, klevų sirupu ir pan.
Ar svarbu, kad kava būtų ekologiška?
Jei esate žmogus, kuris rūpinasi savo sveikata ir aplinka kurioje gyvenate, tuomet atsakymas vienareikšmiškai TAIP.
Ne kiekvienas kavos ūkis gali vadintis „Ekologiniu ūkiu“, nes tik atitinkantys griežtus reikalavimus ūkiai yra sertifikuojami ekologiniais. Šie ūkiai negali naudoti jokių pesticidų ar kitų cheminių medžiagų visame auginimo ir apdorojimo procese bei privalo atsakingai naudoti energijos ir gamtos išteklius. Tokiuose ūkiuose kavos pupelių atliekos yra kompostuojamos, kad būtų galima naudoti kaip trąšą, o kavos lukštai naudojami kaip kuras vietoj kertamų eukaliptų medžių ir pan.
Vadinasi, tik ekologiniuose ūkiuose užaugintos ir sertifikuotos kavos pupelės bus pačios aukščiausios kokybės ir natūralaus skonio.
Tvarumas
Tvarumo sąvoka tampa vis aktualesnė mūsų kasdienybėje. Tvarumas (angl. sustainability) – tai ilgalaikis procesas, siekiant pasiekti ilgalaikį gerovės ir vystymosi lygį, kuris atitiktų dabarties kartos poreikių tenkinimą, nekenkiant ateities kartoms.
Tvarumo principai šiandien yra nesvetimi ir kavos auginime, apdorojime, transportavime, pakuočių kūrime. Kavos namų internete „busy bean” ruošiamos kavos pakuotės yra gaminamos iš kraftinio popieriaus ir augalinio plastiko (PLA.) Pakuotės kompostuojamos, kas prideda pliusų svarstant pasirinkimus. Tad jei tvarumo sąvoka Jums yra nesvetima, tuomet kavos pasirinkime „busy bean” yra mano rekomendacija Nr.1.
Lai kiekvienas kavos puodelis būna unikali patirtis, Jūsų asmeninis kavos ritualas.