Avižinė košė – tai puikiai žinomi, maistingi, šilti ( gali būti ir šalti) pusryčiai, o kartais ir vakarienė.
Tad kaip išvirti šią paprastą ir maistingą košę, kad namiškiai būtų sužavėti?
Tobulos avižinės košės pagrindas – tinkamai parinktos, kokybiškos avižos. Yra keletas jų rūšių:
- Avižinės kruopos – jos sveikiausios, bet valgyt ne visiems patinka;
- Avižiniai dribsniai – dažniausiai naudojami ir labiausiai įprasti;
- Greito paruošimo avižiniai dribsniai – mažiausiai maistingi, bet labai patogūs, kai reikia paruošti kažką greitai ir maistingai.
Gidas, kaip šeimos meniu planavimą paversti įpročiu!
Keturių savaičių meniu planavimo kursas
Rekomenduoju vengti jau paruoštų greitam vartojimui košių, nes jose neretai būna pridėta cukraus ir įvairių kitų nereikalingų priedų. Įsigiję greito paruošimo avižinius dribsnius be priedų, per lygiai tiek pat laiko paruošite kur kas sveikesnę košę su Jums žinomais, norimais ir kur kas sveikesniais priedais.
Tiek dribsnius tiek ir greito paruošimo avižinius dribsnius galima naudoti kepiniams ir troškiniams pagardinti bei suteikti jiems naujos tekstūros. Neretai naudoju ir tada kai reikia kad kažkas sugertų perteklinę drėgmę, pavyzdžiui patiekaluose su cukinijomis.
Proporcija košei išvirti
Verdant avižinę košę tinkamo tirštumo ją išvirsite jei naudosite 1 dalį dribsnių ir 2 dalis vandens arba pieno (tinka ir augalinis).
Virimas
Puode ant vidutinės ugnies lengvai užvirkite pasirinktą skystį. Kai tik pradeda virti, įberkite žiupsnelį druskos ir įmaišykite avižas, puodą uždenkite. Sumažinkite ugnį iki minimumo. Greito paruošimo dribsnius virkite 5 minutes, stambius avižinius dribsnius – 20min.
PATARIMAS: Išjungus kaitrą palikite dar porą minučių košę pailsėti uždengtam puode, tada košė bus vientisesnė ir skanesnė.
Pagardinkite!
Štai keletas mūsų šeimos pamėgtų pagardų:
Švieži ir džiovinti vaisiai. Pjaustyti bananai, uogos, kubeliais pjaustyti obuoliai arba džiovinti vaisiai, pavyzdžiui, razinos, abrikosai, datulės suteikia košei natūralaus saldumo, tekstūros ir papildomų maistinių medžiagų.
Riešutai ir sėklos. Skrudinti migdolai, graikiniai riešutai, chia sėklos arba linų sėmenys suteikia puikų traškumą ir sveikų riebalų dozę.
Prieskoniai. Pabarstykite cinamono, muskato riešuto arba vanilinio cukraus.
Saldikliai: rinkitės natūralius saldiklius, tokius kaip medus, klevų sirupas ar agavos nektaras, kad suteiktumėte saldumo ir nenuslopintumėte savo skonio receptorių.
Jei košę valgys vaikai- verta pasistengti ir paversti košės dubenėlį tikru šedevru, juk nuo to priklausys jūsų ryto o gal ir vakaro meniu ateitis.
Avižinė košė su bananais ir seneliui ir anūkui
Tai receptas, kuriuo tiesiog negaliu nepasidalinti. Taip košę pradėjau virti kai mūsų vyresnėlis buvo vos pradėjęs valgyti košes, o košės pagal šį receptą vis dar prašo išvirti nors jau yra paauglys. Košei pagaminti tereikia vos kelių paprastų ingredientų ir jokio saldiklio – ji ir taip saldi.
Jums reikės:
- 1 puodelio greitai paruošiamų avižinių dribsnių
- 1 gerai prinokusio banano
- 2 puodelių vandens
- Žiubsnelio druskos
Vandenį užvirkite, suberkite druską, avižinius dribsnius. Kai puodas užvirs, uždenkite, sumažinkite ugnį ir virkite apie 3 minutes. Sudėkite smulkiai pjaustytus bananus, išmaišykite ir uždengę pavirkite dar 2-3 minutes.
Išjunkite kaitrą ir palikite porą minučių papilsėti. Prieš patiekdami leiskite truputį pravėsti, nes bananai būna labai karšti.
Skanaus!