Kuomet pokalbiuose su draugais kalba pakrypsta apie pačius mėgstamiausius pyragus vienas dažniausiai minimų naminių pyragų yra obuolių pyragas. Kokį obuolių pyragą bebūčiau iškepus, gabalėlio niekada niekas dar neatsisakė. Ypač kai jis būna tik ką ištrauktas iš orkaitės.
Šis rudeniu kvepiantis desertas turi kerinčią savybę sugrąžinti mus į paprastai nepaprastą kasdienybę, kada atrodo nieko daugiau nereikia – tik puodelio arbatos ir obuolių pyrago gabalėlio. O jei dar jis patiekiamas su ledais…
Esu tikra, kad šis pyragas tai ne tik šventė mūsų skonio receptoriams, tai kur kas giliau – tai ir šeimos tradicijos, prisiminimai, jaukumas.
Ir turiu pasakyti, kad obuolių pyrago istorija nesibaigia ties klasikiniu ar iš mamos, o gal net močiutės, paveldėtu receptu. Savo tradicinius obuolių pyragų receptus turi didžioji dauguma valstybių.
Tad jei pritrūkot idėjų kokį naują obuolių pyragą norėtumėt išsikepti, kviečiu pakeliauti skoniais per Europą ir išbandyti kažką naujo.
Žemiau dalinuosi daniško, austriško, ukrainietiško, paprasto lietuviško (žinau, kad tokį obuolių pyragą kepa ir lenkai) , angliško (crisp), lenkiško ir poros mano atrastų greitų obuolių pyrago receptų.
Lai vakarai pakvimpa obuolių pyragais!